Werk van Merce Cunningham, Jonah Bokaer en William Forsythe: drie Amerikaanse choreografen. Ze hebben elk hun eigen visie, identiteit en unieke bewegingstaal.

Pond Way - Merce Cunningham
Cunningham liet zich voor dit werk inspireren door zijn vroegste herinneringen, toen hij als kind keitjes op het water deed stuiteren. Het ballet werd een meditatieve ervaring waarin de dansers met vloeiende bewegingen de rimpelingen op het water evoceren, als een sensueel ontwaken. Ook de in rasterpunten opgebouwde natuurstudies van Roy Lichtenstein inspireerden de choreograaf.

Shahrazad - Jonah Bokaer
Scheherazade, de iconische figuur uit Duizend-en-een-nacht, wist door haar vertellingen haar eigen leven en dat van vele andere vrouwen te redden. Waar componist Nikolai Rimski-Korsakov vanuit westers perspectief een sensuele oriëntaliserende sprookjeswereld wou evoceren, gaat de Amerikaanse choreograaf met Tunesische roots Jonah Bokaer op zoek naar wie Scheherazade vandaag kan zijn, gedacht vanuit een oosters perspectief. De flamboyante Azzedine Alaïa ontwerpt de kostuums, voor de eerste keer voor Ballet Vlaanderen.

Approximate Sonata 2016 - William Forsythe
Approximate Sonata werd gecreëerd in 1996 op een sonate van Ludwig van Beethoven. De uiteindelijke uitvoering van de choreografie gebeurt echter op een gefragmenteerde compositie van Thom Willems. Dit zorgt voor een incongruentie tussen beweging en muziek, wat een enorm spanningsveld teweegbrengt. In Forsythes kenmerkende neoklassieke stijl drijven de dansers zichzelf en elkaar tot extremen.
Duur: ca. 2 u 15 min, incl. één pauze  

Ontdek het team

Merce Cunningham
William Forsythe
Jonah Bokaer
Dominic Grier

In de pers

"Koning kleding"

“Dat er meer beweging in zijn ontwerpen zit, heeft volgens Alaïa te maken met het feit dat hij de laatste tijd voor verschillende balletgezelschappen heeft gewerkt. Hij heeft de kostuums ontworpen voor de voorstelling Shahrazad, die onderdeel is van de voorstelling West van Ballet Vlaanderen, vanavond te zien in Theater Carré in Amsterdam.

'Ontwerpen voor balletdansers is uitdagend. Voor hen moeten kleding en lichaam één zijn, zodat ze de vrijheid hebben om te bewegen', zegt hij.”

"Het lichaam gezien vanuit het Westen"

“De choreografieën in ‘West’ zijn fysiek uiterst veeleisend. De artistieke mogelijkheden van het menselijk lichaam die het drieluik laat zien, zijn dan ook indrukwekkend (...) Tegelijk maakt ‘West’ zich verdienstelijk door de verscheidenheid in het hedendaagse ballet te laten zien, een kunstvorm die nog al te vaak wordt gereduceerd tot een klassiek en bekrompen dansgenre.”

Social Media

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.