Precies 90 jaar na de creatie van Erich Wolfgang Korngolds 'Das Wunder der Heliane' brengt Opera Vlaanderen deze zelden uitgevoerde opera op de bühne. 'Das Wunder der Heliane' is doordrongen van een romantisch geladen symbolenwereld en een aardse erotiek. De componist baseerde zich op het mysteriespel van de jonggestorven auteur Hans Kaltneker. Op indrukwekkende wijze neemt Korngold de toehoorder mee in een ongrijpbare, vaak zielroerende klankwereld.

Met Die tote Stadt bevestigde de jonge Erich Wolfgang Korngold in 1920 zijn roem als wonderkind. Maar met het veel minder bekende Das Wunder der Heliane, dat zeven jaar later ontstond, dreef hij zijn grootse, laat-romantische muzikale taal zoveel verder.

De opera speelt in een land zonder naam: een afgezonderd en desolaat wasteland met zijn eigen meedogenloze wetten en regels. Alles wat kleur geeft aan het leven werd verbannen: verlangen, humor en liefde. Identiteit wordt onderdrukt, de dictatuur van de Heerser staat voorop. Letterlijk: rien ne va plus! Er mag niets meer. Heliane lijkt als enige een individualiteit te bezitten die haar in staat stelt de macht van de Heerser te doorbreken. De enige voorwaarde lijkt het geloof in het wonderlijke en de liefde. 

De regie is in handen van David Bösch die bij Opera Vlaanderen eerder tekende voor Strauss’ Elektra en Mozarts Idomeneo. Na een erg gesmaakte uitvoering van Richard Strauss’ Die Frau ohne Schatten tijdens het seizoen 2010-2011, brengt eerste gastdirigent Alexander Joel opnieuw een vroeg-20ste-eeuws werk. Ook sopraan Ausrine Stundyte keert terug als een ijzersterke Heliane.
Duits met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Alexander Joel
David Bösch
Ausrine Stundyte
Tómas Tómasson

Plus-activiteiten

Rondom Das Wunder der Heliane

Het wonderkind Erich Wolfgang Korngold was een geboren operacomponist. Al op zijn zestiende componeerde hij zijn eerste opera maar het was met Die tote Stadt, naar Bruges-la-morte van Georges Rodenbach, dat hij in 1920 zijn eerste internationaal succes oogstte.

Opera, ballet en film

Elk seizoen maken Opera Vlaanderen en Cinema Zuid (Antwerpen) een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en balletten op de affiche. Nieuw vanaf dit seizoen is een extra link met de balletprogrammering. We presenteren zeven titels die niet alleen bruggen slaan naar de plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken maar eveneens naar de scenische concepten van de producties. In een korte inleiding brengen we film en opera/ballet samen.

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.