Opera Vlaanderen zet zijn boeiende exploratie van de Russische opera verder. 'De Speler' (1915­-’16) was het eerste avondvullende werk voor het muziektheater van Prokofjev. Inspiratiebron was de deels autobiografische novelle van Fjodor Dostojevski, die de illustere auteur, ironisch genoeg, schreef om gokschulden te vereffenen. Ook al baseerde de componist zich op een literaire klassieker, hij wou het operagenre nieuw leven inblazen, weg van de Russische operatraditie uit de 19de eeuw.

Het verhaal: in een kuuroord, met de veelbetekenende naam Roulettenburg, wordt het dagelijkse leven beheerst door geldzucht, chantage en verborgen agenda’s. Een generaal en zijn stiefdochter Polina staan beiden zwaar in de schulden bij een markies. Alleen Aleksej, de huisleraar van de generaalsfamilie, heeft geluk bij het gokken. Met immense sommen geld wil hij Polina veroveren en haar bevrijden uit haar benarde situatie, maar zij wijst hem brutaal af. Er rest Aleksej niets meer dan verder te spelen. Van buitenstaander van het spel is hij uitgegroeid tot een pathologische gokker. Rien ne va plus!

De Duitse sterregisseur Karin Henkel maakt met deze productie haar langverwachte operadebuut. In de rol van de verslaafde gokker horen we de Tsjechische tenor Ladislav Elgr en de Russische sopraan Anna Nechaeva, die sinds 2012 soliste is aan het Bolsjoi Theater in Moskou, kruipt in de huid van Polina. De muzikale leiding is in handen van Dmitri Jurowski onze vaste ambassadeur van het Russische Repertoire.
Duur: 2 uur en 5 minuten, zonder pauze   Russisch met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Dmitri Jurowski
Karin Henkel
Anna Nechaeva
Ladislav Elgr

Gerelateerde activiteiten

Opera, ballet en film

Elk seizoen maken Opera Vlaanderen en Cinema Zuid (Antwerpen) een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en balletten op de affiche. Nieuw vanaf dit seizoen is een extra link met de balletprogrammering. We presenteren zeven titels die niet alleen bruggen slaan naar de plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken maar eveneens naar de scenische concepten van de producties. In een korte inleiding brengen we film en opera/ballet samen.

Middagconcert: Faites vos jeux!

Pianorecital rond spel, toeval en spelen: Debussy, Prokofjev, Kurtág & Cage

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.