Van de intieme intermenselijke reddingspogingen bij Crystal Pite, over de universele en mythische redding van Orpheus die zijn Euridice uit de onderwereld haalt, tot Sidi Larbi Cherkaoui’s visie op Stravinsky’s 'L’Oiseau de Feu', waarin de zelfredding van de mens ontsluierd wordt. Drie verschillende visies op het thema ‘redding’ bepalen dit eerste drieluik.

Met L’Oiseau de Feu biedt Sidi Larbi Cherkaoui een nieuwe kijk op het eeuwenoude Russische volksverhaal, De Vuurvogel. De niet-narratieve versie van Sidi Larbi Cherkaoui draait rond de morbide gruwel van het vuur en de schoonheid van het hernieuwde leven dat daaruit ontstaat. Centraal staat de kracht van een mens om als een feniks uit zijn as te herrijzen. De muziek is van de hand van een jonge Igor Stravinsky, die hiermee op slag wereldberoemd werd.

In Ten Duets on a Theme of Rescue benadert de Canadese choreografe Crystal Pite het thema van de redding tussen twee personen op erg persoonlijke wijze. In tien duetten brengt ze telkens één bepaald aspect van ‘redding’. Crystal Pite benadert het menselijke lichaam vanuit een poëtisch perspectief. Haar werk wordt gekenmerkt door een vindingrijke theatraliteit, humor en een scherpzinnige bewegingstaal. 

In The Heart of August gaat de Marokkaans-Canadese choreograaf Édouard Lock aan de slag met een van de meest iconische verhalen. Hij ensceneert het verhaal van Orpheus en Euridice vanuit het perspectief van Euridice. Ze is niet langer slechts de motivatie voor Orpheus' reis, ook is ze nu zelf de drager van een gewijzigd narratief.
Duur: 2 u 30 min, incl. 2 pauzes  

Ontdek het team

Sidi Larbi Cherkaoui
Philipp Pointner
Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen

In de pers

Getekende recensie

Tumult.fm stuurde een radiomaker en tekenaar om het L'Oiseau de Feu-drieluik samen te vatten. Het resultaat kan je bekijken op Youtube.

"Brillant et généreux" ★★

“On sort de ce trio de propositions, Sidi Larbi Cherkaoui, Crystal Pike, Edouard Lock avec la sensation qu’il se passe vraiment quelque chose d’intéressant à l’Opéra/Ballet Vlaanderen. A suivre.”

Social Media

Tekst test zonder opmaak

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.