In 'La clemenza di Tito', die met 'Die Zauberflöte' de laatste van Mozarts opera’s vormt, keert Mozart, na een lange weg doorheen de komische opera en het Singspiel, terug naar de opera seria. Deze opera was een opdracht ter gelegenheid van de kroning van de Oostenrijkse keizer Leopold II tot koning van Bohemen. Mozart schreef het in amper twee maanden, met de hulp van zijn leerling Süßmayr, die een groot deel van de recitatieven voor zijn rekening nam. Ondanks de korte deadline en de bestelling getuigt dit werk toch van Mozarts artistieke spontaneïteit.

La clemenza di Tito biedt niet alleen een complex liefdesverhaal, de opera maakt ook een politiek statement. Mozart laat een heerser zien en horen die niet alleen symbolisch maar ook als privé-persoon in staat is oprecht medelijden uit te drukken. Keizer Tito kiest voor zijn persoonlijke, menselijke gevoel, ook al gaat dit in tegen het landsbelang. De logica van het hart gaat boven die van de staat. De keizer neemt daarmee het risico om een humanistisch perspectief te laten prevaleren op het zuiver politieke belang.

Regisseur Michael Hampe plaatst La clemenza in een spel van tijdsverschuiving tussen heden en het verleden. Voor de uitvoering van Mozarts laatste Italiaanse opera werd een charismatische cast samengebracht onder leiding van barokspecialist Stefano Montanari. Specialist in het lyrische Mozart-repertoire, Lothar Odinius zien we als Tito en de Zweedse sopraan Agneta Eichenholz speelt de wraakzuchtige Vitellia. Als de jonge edelman Sesto horen we de jonge Russische mezzosopraan Anna Goryachova.
Duur: 2 uur 40 min, incl. 1 pauze   Italiaans met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Stefano Montanari
Michael Hampe
Lothar Odinius
Agneta Eichenholz

Gerelateerde activiteiten

Middagconcert: Mozart goes royal

Semi-scenisch concert met aria’s uit ‘koningsopera’s’ van W.A. Mozart

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.