Donizetti slaagde er niet in 'Le Duc d'Albe' voor zijn dood af te ronden. Opera Vlaanderen vroeg aan musicologen van de uitgever Ricordi en de Italiaanse componist Giorgio Battistelli het werk te reconstrueren en aan te vullen. Het resultaat werd een fascinerende verglijding van een typisch negentiende-eeuws idioom naar een hedendaagse muziektaal. Hoewel het hoofdthema van 'Le Duc d’Albe' tijdens de Spaanse bezetting gesitueerd is, vertelt 'Le Duc d’Albe' over de absurditeit van ieder oorlogsconflict.

Donizetti’s opera Le Duc d’Albe speelt zich af aan het begin van de Geuzenopstand tegen de Spaanse bezetter, de hertog van Alva. Hélène, wiens vader de graaf van Egmont is die door Alva werd geëxecuteerd, wil wraak en wordt zo een voorvechtster van het verzet. Hierbij krijgt ze steun van haar geliefde, de jongeman Henri de Bruges, die daardoor nietsvermoedend een tegenstander wordt van zijn eigen vader, de hertog van Alva. Wint de bloedband het van de politieke overtuiging en… van de liefde?

Met decors van de Spaanse decorontwerper Alfons Flores (van o.m. La Fura dels Baus) en met bevreemdend fascinerende kostuums van het Antwerpse modeduo A.F. Vandevorst, zorgt een Spaans-Vlaams productieteam onder leiding van regisseur Carlos Wagner voor een indrukwekkende visuele scenische setting. In de voornaamste rollen horen we de Poolse sopraan Ania Jeruc als Hélène, de Italiaanse tenor Enea Scala als haar geliefde Henri en de bariton Kartal Karagedik in de titelrol van de hertog van Alva.
Duur: ca. 3 uur, incl. 1 pauze   Frans met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Andriy Yurkevych
Carlos Wagner
Ania Jeruc
Enea Scala

Gerelateerde activiteiten

Middagconcert: Van Geuzen en Spaengiaerts

Geuzenliederen en Spaanse wereldlijke en religieuze muziek vanaf de 16de eeuw; Recercadas van Diego Ortiz

In de pers

"Muzikale stunt"

“Opera Vlaanderen toont eens te meer dat ze niet om een muzikale stunt meer of minder verlegen zit”

"Nieuw leven ingeblazen"

“De verzonnen driehoeksverhouding tussen Alva, de dochter van graaf Egmont [...] en Alva’s verloren zoon Henri de Bruges [...] kwam muzikaal geweldig uit de verf. Dat ‘Le Duc d’Albe’ op deze manier nieuw leven werd ingeblazen, is een flinke opsteker voor Opera Vlaanderen. Mooie operahistorie met een prachtige eigentijdse laag.”

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.