Een goede en scenografisch indrukwekkende enscenering van Gaetano Donizetti’s opera over de geuzenstrijd

"Muzikale stunt"

“Opera Vlaanderen toont eens te meer dat ze niet om een muzikale stunt meer of minder verlegen zit”

"Nieuw leven ingeblazen"

“De verzonnen driehoeksverhouding tussen Alva, de dochter van graaf Egmont [...] en Alva’s verloren zoon Henri de Bruges [...] kwam muzikaal geweldig uit de verf. Dat ‘Le Duc d’Albe’ op deze manier nieuw leven werd ingeblazen, is een flinke opsteker voor de Vlaamse Opera. Mooie operahistorie met een prachtige eigentijdse laag.”

Ein Meisterwerk ist re-born dem man wünschen würde seinen Platz im Repertoire zu finden.

“Gegokt en gewonnen”

“Dat Opera Vlaanderen vorig jaar aankondigde om ‘Le duc d’Albe’ op te voeren, een werk dat de componist zelfs nooit voltooide, leek dan ook een gewaagde beslissing. Bovendien liet intendant Aviel Cahn in plaats van een bestaande versie te gebruiken Giorgio Battistelli de partituur voleindigen (...) Wat [Battistelli] deed is een synthese van beide opties nastreven: zo recapituleert hij in zijn huiveringwekkende slot – dat onverwacht in een onderkoelde en spannende atmosfeer baadt – het trompetthema van de hertog en kadert hij dit binnen een verder gevorderd gebruik van tonaliteit (...) de plotse wijziging in klankkleur maakt het slot een pak intenser.”

“Opera Vlaanderen heeft gegokt en gewonnen (...) De hele ploeg achter deze productie heeft een uiterst onderhoudend werkstuk afgeleverd dat geen seconde verveelt.”

Lees meer

Terug