Rond een stel dode paarden verzamelt een groep mannen voor een ritueel. Zo samengevat in één zin, behoudt "nicht schlafen" de schijn van een verhaal. Maar onmiddellijk spreekt alles tegen. De plek van de archaïsche cultus wordt omzoomd door een gigantische deken. Onder de mannen bevindt zich ook één vrouw. Zal hier een nieuwe "Sacre du Printemps" opgevoerd worden?  Moet hier alweer een vrouw geofferd worden voor falende mannelijkheid?

De nieuwe voorstelling van regisseur Alain Platel vertrekt - op voorstel van de Gerard Mortier - bij werk van de Oostenrijkse componist Gustav Mahler. Voor Platel was het geen liefde op het eerste gezicht. Aanvankelijk voelde hij vooral affiniteit met het tijdsgewricht dat Mahler in zijn werk tot uitdrukking brengt: een tijd van grote versnelling en ontwrichting in aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Maar in de nervositeit en agressiviteit, de passie en de hunkering naar een verloren harmonie die uit Mahlers muziek spreekt, vond Platel uiteindelijk ook aansluiting bij de beelden die hij in zijn werk opzoekt.
 
De muzikale leiding ligt in handen van componist Steven Prengels. In de soundscapes contrasteert hij de muziek van Mahler met de Afrikaanse polyfone gezangen en brengt hij geluiden binnen van koebellen of slapende dieren. Voor het decor werkt Alain Platel voor het eerst samen met beeldende kunstenares Berlinde De Bruyckere. Wat zij gemeen hebben: een voorliefde voor de grote thema’s van lijden en dood. Samen met een ploeg van negen dansers gingen ze de zoektocht aan naar de mogelijkheid tot transformatie, met de wankele hoop niet te eindigen in grootschalige vernietiging. Die mogelijkheid wil deze groep dansers elke voorstelling opnieuw opzoeken, zonder vangnet. Dansen op leven en dood.

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.