Opera Vlaanderen brengt 'Pelléas et Mélisande' in 2018, het jaar waarin de 100ste verjaardag van Debussy’s sterfdag herdacht wordt. De regie en choreografie zijn in handen van Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet. Voor de scenografie werken ze samen met de wereldberoemde performance-kunstenares Marina Abramović. In hun visie gaan ze op zoek naar de onderhuidse spanningen en de complexe verhoudingen waarin de kracht van de figuren uit Pelléas et Mélisande schuilt. Ze zoeken naar mogelijkheden om de verbindingen tussen het diepmenselijke en het universeel metafysische in beelden te vatten.

“Op een avond vond ik haar, huilend aan de rand van een bron, in het woud waarin ik was verdwaald,” zo vertelt prins Golaud aan zijn halfbroer Pelléas in een brief. Het enige wat Golaud te weten kwam over de mysterieuze vrouw is dat ze Mélisande heet. Ze huwen en keren na enkele maanden huiswaarts naar Allemonde. Heel snel ontstaat een wrange driehoeksverhouding tussen de twee halfbroers en Mélisande. Pelléas is een zielsverwant voor Mélisande. Golaud daarentegen jaagt haar angst aan doordat hij met onbegrip en terreur reageert op haar stilzwijgende en ondoorgrondelijke natuur. Golauds jaloezie zal aan de hartstocht tussen de twee geliefden een abrupt einde maken.

De Franse componist Claude Debussy creëerde met Pelléas et Mélisande (1902) een absoluut hoogtepunt uit de operageschiedenis. Hij componeerde bijna de gehele oorspronkelijke toneeltekst van Maurice Maeterlinck. De Belgische Nobelprijswinnaar voor literatuur schiep een symbolisch universum dat Debussy inspireerde tot een suggestieve en hoog-poëtische muzikale beschouwing over de zijnstoestanden van de mens.
Duur: 3 uur 10 min, incl. pauze   Frans met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Alejo Pérez
Sidi Larbi Cherkaoui
Damien Jalet
Marina Abramovi?

Gerelateerde activiteiten

Middagconcert: Debussy & het fin de siècle

Kamermuziek van Debussy en Ysaÿe; liederen van Chausson

Opera, ballet en film

Elk seizoen maken Opera Vlaanderen en Cinema Zuid (Antwerpen) een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en balletten op de affiche. Nieuw vanaf dit seizoen is een extra link met de balletprogrammering. We presenteren zeven titels die niet alleen bruggen slaan naar de plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken maar eveneens naar de scenische concepten van de producties. In een korte inleiding brengen we film en opera/ballet samen.

In de pers

'Pelléas' volgens Marina Abramovic is visuele triomf

Opera Vlaanderen pakt uit met een ‘all star’-productie van Debussy’s opera Pelléas et Mélisande. De decors van kunstenares Marina Abramovic zijn grandioos, de kostuums van Iris van Herpen fantasievol en de dans van Sidi Larbi Cherkaoui voegt menselijke warmte toe.

 

Sopraan Mari Eriksmoen steekt boven iedereen uit in Debussy's Pelléas et Mélisande

De grote ster in Debussy's 'Pelléas et Mélisande' is Mari Eriksmoen. De Noorse sopraan imponeert van de beginscène tot en met haar sterfbed. Adembenemend jongleren de dansers met de glinsterende draden, Mélisandes lange haren.

Er zijn van die ope­ra­pro­duc­ties die je ge­zien moet heb­ben

Er zijn van die operaproducties die je gezien moet hebben omdat ze voor een radicaal nieuwe lezing van het werk staan. 'Pelléas et Mélisande' van Claude Debussy bij Opera Vlaanderen is daar het ideale voorbeeld van.

Debussys «Pelléas et Mélisande» wird zum triumphalen Gesamtkunstwerk.

Marina Abramovic und Sidi Larbi Cherkaoui inszenieren erstmals gemeinsam: Debussys «Pelléas et Mélisande» wird an der Flämischen Oper zum triumphalen Gesamtkunstwerk.

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.