Opera Vlaanderen brengt 'Pelléas et Mélisande' in 2018, het jaar waarin de 100ste verjaardag van Debussy’s sterfdag herdacht wordt. De regie en choreografie zijn in handen van Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet. Voor de scenografie werken ze samen met de wereldberoemde performance-kunstenares Marina Abramović. In hun visie gaan ze op zoek naar de onderhuidse spanningen en de complexe verhoudingen waarin de kracht van de figuren uit Pelléas et Mélisande schuilt. Ze zoeken naar mogelijkheden om de verbindingen tussen het diepmenselijke en het universeel metafysische in beelden te vatten.

“Op een avond vond ik haar, huilend aan de rand van een bron, in het woud waarin ik was verdwaald,” zo vertelt prins Golaud aan zijn halfbroer Pelléas in een brief. Het enige wat Golaud te weten kwam over de mysterieuze vrouw is dat ze Mélisande heet. Ze huwen en keren na enkele maanden huiswaarts naar Allemonde. Heel snel ontstaat een wrange driehoeksverhouding tussen de twee halfbroers en Mélisande. Pelléas is een zielsverwant voor Mélisande. Golaud daarentegen jaagt haar angst aan doordat hij met onbegrip en terreur reageert op haar stilzwijgende en ondoorgrondelijke natuur. Golauds jaloezie zal aan de hartstocht tussen de twee geliefden een abrupt einde maken.

De Franse componist Claude Debussy creëerde met Pelléas et Mélisande (1902) een absoluut hoogtepunt uit de operageschiedenis. Hij componeerde bijna de gehele oorspronkelijke toneeltekst van Maurice Maeterlinck. De Belgische Nobelprijswinnaar voor literatuur schiep een symbolisch universum dat Debussy inspireerde tot een suggestieve en hoog-poëtische muzikale beschouwing over de zijnstoestanden van de mens.
Duur: 3 uur 10 min, incl. pauze   Frans met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Alejo Pérez
Sidi Larbi Cherkaoui
Damien Jalet
Marina Abramović

Plus-activiteiten

Middagconcert: Debussy & het fin de siècle

Kamermuziek van Debussy en Ysaÿe; liederen van Chausson

Opera, ballet en film

Elk seizoen maken Opera Vlaanderen en Cinema Zuid (Antwerpen) een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en balletten op de affiche. Nieuw vanaf dit seizoen is een extra link met de balletprogrammering. We presenteren zeven titels die niet alleen bruggen slaan naar de plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken maar eveneens naar de scenische concepten van de producties. In een korte inleiding brengen we film en opera/ballet samen.

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.