Opera Gent wijdt, in samenwerking met de Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen van Universiteit Gent een integraal programma aan het muziektheater van Claude Debussy en Richard Wagner, waarin de praktijk van de muziek en de wetenschap elkaar vinden. Twee makers staan centraal: Sidi Larbi Cherkaoui over de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande; Tatjana Gürbaca over haar onderscheiden productie van Parsifal en haar recente Ring-Trilogie (Theater an der Wien).

Dramaturge en wetenschapster Regine Elzenheimer (Hochschule für Musik und Theater, Leipzig) zoomt in op het ‘theater van de stilte’. Haar studie Pause. Schweigen. Stille (2008) bevat een bijzonder lezenswaardig essay over Pelléas et Mélisande. Professor Dr. Francis Maes (UGent) vergelijkt in zijn keynote speech Van de Russische tot de echte ‘Parsifal’ de productie van Dmitri Tsjerniakov met Tatjana Gürbaca’s intrigerende lezing van Wagners muziekdrama. Huisdramaturgen Luc Joosten, Piet De Volder en Koen Bollen treden in dialoog met deze uitgelezen gasten. De voertaal van het symposium is Engels. Er worden samenvattende Nederlandse vertalingen voorzien.

Op deze symposiumdag is er tevens de gelegenheid om hetMiddagconcert Debussy & het fin de siècle mee te maken.

 

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.