Geuzenliederen en Spaanse wereldlijke en religieuze muziek vanaf de 16de eeuw; Recercadas van Diego Ortiz

“Tyran van Spangien” wordt “Ducdalbe” alias de Hertog van Alva genoemd in de Geuzenliederen uit de 16de eeuw. Geen betere aanleiding dan Donizetti’s opera Le Duc d’Albe om dit repertoire aan strijd­ en spotliederen, met hun anti-Spaanse en anti-roomse inhoud, uit de kast te halen. Een keure van specialisten in de oude muziek - met onder meer José Pizarro Alonso, Simen Van Mechelen en Romina Lischka - tekent voor een uiterst levendig concert waarin ook wereldlijke en geestelijke muziek uit het Spanje van diezelfde tijd aan bod komt. Van Diego Ortiz, een componist die werkte in Napels in dienst van de gevreesde hertog, horen we enkele Recercadas voor viola da gamba solo.

Middagconcerten

Vaste waarde zijn de middag- en namiddagconcerten die verrassend inspelen op de geprogrammeerde opera’s van het moment. Inhoudelijke thema’s van de opera’s, de componisten en de historische context waarin ze werkten, geven de richting aan. Musici uit het eigen huis, zangers van het Jong Ensemble en externe specialisten in kamermuziek en Lied blenden in een programmering die buiten de krijtlijntjes durft te kleuren.

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.