In Satyagraha toont Philip Glass aan hoe Gandhi’s ideeën de wereld kunnen veranderen. Regisseur en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui creëert samen met decorontwerper Henrik Ahr en kostuumontwerper Jan-Jan Van Essche een heel eigen universum waarin zowel de narratieve als de filosofische elementen verenigd worden binnen een meditatieve voorstelling. De dansers van Ballet Vlaanderen en Eastman belichamen de eeuwige beweging. Ook voor het Koor van Opera Vlaanderen is een glansrol weggelegd.

Satyagraha, “de kracht van de waarheid”, is de leer van Mahatma Gandhi (1869-1948), die een geweldloze civiele weerstand tegen onrecht vooropstelt. In navolging van zijn opera Einstein on the Beach (1978) ontwikkelde de Amerikaanse componist Philip Glass met Satyagraha (1980) verder het idee van een opera die zich ontwikkelt aan de hand van een reeks associatieve beelden. Glass beschrijft zo’n theaterervaring als het doorbladeren van een foto-album.

Na Akhnaten in het seizoen 2014-2015, met de fascinerende kostuums van Walter Van Beirendonck, brengt Opera Vlaanderen een tweede meesterwerk van Philip Glass op de bühne. In navolging van Pelléas et Mélisande in het seizoen 2017-2018 wordt opnieuw Sidi Larbi Cherkaoui als regisseur en choreograaf uitgenodigd. Zijn vloeiende bewegingstaal belichaamt in deze opera de eeuwige strijd tegen onrecht. Muzikaal wordt Glass’ fenomenale minimal score tot leven gewekt door dirigent Koen Kessels. Satyagraha is een coproductie met Theater Basel en Komische Oper Berlin en kreeg de speciale steun van Opera Ballet Vrienden.

Duur: 3 uur 30 min., incl. twee pauzes   Sanskriet met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Koen Kessels
Sidi Larbi Cherkaoui
Peter Tantsits
Tineke Van Ingelgem

Gerelateerde activiteiten

Rondom Satyagraha

In navolging van zijn opera Einstein on the Beach (1978) vervolgde componist Philip Glass met Satyagraha (1980) de idee van een opera die de grenzen van tijd en ruimte overschrijdt en die zich ontwikkelt aan de hand van een reeks associatieve beelden. Opera Vlaanderen presenteert met Satyagraha een ander ‘Glass-monument’ van formaat.

In the Penal Colony

Franz Kafka blijft een van de meest originele geesten uit de literatuur en heeft een blijvende aantrekkingskracht, ook op componisten van vandaag. Philip Glass baseerde zijn pocketopera In the Penal Colony voor twee zangers, acteurs en strijkkwintet (uit 2000) op Kafka’s vertelling In der Strafkolonie.

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.