Rondom Satyagraha

Opera Gent, Opera Antwerpen

Rondom Satyagraha

In navolging van zijn opera Einstein on the Beach (1978) vervolgde componist Philip Glass met Satyagraha (1980) de idee van een opera die de grenzen van tijd en ruimte overschrijdt en die zich ontwikkelt aan de hand van een reeks associatieve beelden. Opera Vlaanderen presenteert met Satyagraha een ander ‘Glass-monument’ van formaat.

In the Penal Colony

Theater 't Eilandje, Opera Gent

In the Penal Colony

Franz Kafka blijft een van de meest originele geesten uit de literatuur en heeft een blijvende aantrekkingskracht, ook op componisten van vandaag. Philip Glass baseerde zijn pocketopera In the Penal Colony voor twee zangers, acteurs en strijkkwintet (uit 2000) op Kafka’s vertelling In der Strafkolonie.

Middagconcert: Minimaal en meditatief

Opera Gent

Middagconcert: Minimaal en meditatief

Repetitieve patronen, welluidende harmonieën, tunes vol ritmische drive… Het zijn typische kenmerken van minimal music zoals die zich in de States en Engeland ontwikkelde vanaf de late jaren 1960.

Koyaanisqatsi

Opera Gent

Koyaanisqatsi

Koyaanisqatsi is een woordeloze film van Godfrey Reggio uit de jaren ‘80 waarin de jachtigheid van het hedendaagse moderne leven wordt opgeroepen. Bijna 40 jaar later blijkt het visionaire karakter van de film eens te meer.

Internationaal Symposium: Music Theatre in Motion

Opera Gent

Internationaal Symposium: Music Theatre in Motion

Hoewel opera en dans een rijke gemeenschappelijke geschiedenis hebben, zien we tegenwoordig nieuwe vormen van artistieke kruisbestuiving tussen beide genres in het operalandschap. Niet alleen gaan regisseurs intensiever samenwerken met choreografen voor het visualiseren van bepaalde scènes in opera’s, ook gaan choreografen zelf aan de slag als operaregisseur. Op die manier ontstaat een geheel nieuwe golf van interpretatie en conceptualisatie van dans in opera.

Terug