Met zijn levenswerk Don Carlos, gebaseerd op de theaterklassieker van Friedrich Schiller, componeerde Giuseppe Verdi een zinnelijke tragedie over de onmogelijke liefde tussen de Spaanse koningszoon Carlos en zijn jonge stiefmoeder Elisabeth. In ruil voor vrede met Frankrijk huwde zij Carlos‘ vader, de hardvochtige Filips II. Als er iemand is die Carlos uit zijn zelfgekozen slachtofferrol kan helpen, dan is het zijn loyale vriend Rodrigo, die zich onder levensgevaar inzet voor het door Spanje geterroriseerde en opstandige Vlaanderen. Er ontstaat een gevaarlijk spel van politieke belangen en amoureuze intriges.

De grenzen tussen herinnering en wensdroom, tussen religie en waanzin vervloeien. Don Carlos is een passioneel verhaal over de mens in al zijn twijfel en kwetsbaarheid, binnen een maatschappelijk systeem waarin de ideologische fronten keihard geworden zijn. Als pleidooi voor humanisme en idealisme is het een gedroomde seizoensopener.

Opera Ballet Vlaanderen presenteert Don Carlos in de definitieve gestalte die Verdi gaf aan zijn Franstalige grand opéra. Regisseur Johan Simons, een van de belangrijkste Europese theatermakers van het moment, is al geruime tijd gefascineerd door de explosieve en revolutionaire thematiek van Schillers oorspronkelijke stuk.

Samen met beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck en kostuumontwerpster Greta Goiris ontwikkelt hij een scenische wereld die radicaal vanuit het perspectief van Don Carlos is gedacht: theatraal, onvatbaar en fundamenteel oneerlijk. De beeldtaal verwijst onder meer naar het oeuvre van kunstenaars uit de 16de-eeuwse Nederlanden zoals Pieter Bruegel en Hiëronymus Bosch. In deze nieuwe productie van Verdi’s meesterwerk treedt de Argentijnse dirigent Alejo Pérez aan als muziekdirecteur van het huis.

MEER WETEN OVER DON CARLOS?

MEER VERDI DIT SEIZOEN?

Duur: 4 uur, incl. pauze   Frans met Nederlandse en Engelse boventiteling  

Ontdek het team

Gerelateerde activiteiten

Focus: Viva Verdi!

Met Don Carlos, Macbeth en de Messa da Requiem staat de start van het seizoen 2019- 2020 bij Opera Ballet Vlaanderen helemaal in het teken van Giuseppe Verdi. Opera Gent en vzw Amarant trakteren u op een verkwikkend Verdi-bad waarin de Italiaanse operagigant op verrassende wijze wordt bekeken en herbelicht.

Opera, ballet & film: Kortfilms van Hans Op de Beeck

In samenwerking met vzw Amarant, Cinema Cartoon’s (Antwerpen) en Studio Skoop (Gent) presenteert Opera Ballet Vlaanderen een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en de dansvoorstellingen op onze affiches. De filmtitels slaan niet alleen bruggen naar de plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken, maar eveneens naar de scenische concepten van de producties.

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.