In de lijn van het jubileumjaar brengt Ballet Vlaanderen in dit drieluik enkele van de meest gekoesterde producties van de vorige seizoenen.

Met Kaash, Hindi voor “als”, geeft de Brits-Bengaalse choreograaf Akram Khan een eigen visie op Shiva, de god van zowel destructie als creatie. De wereldberoemde kunstenaar Anish Kapoor vertaalt dit transcendente thema naar een poëtische scenografie. De Engels-Indische componist Nitin Sawhney zorgt met zijn meeslepende ritmische structuren dan weer voor parallellen met Khans krachtige bewegingsidioom, geworteld in de Indiase dansvorm Kathak.

Sidi Larbi Cherkaoui creëerde met zijn virtuoze duet Faun een nieuwe kijk op een van de belangrijkste werken uit de muziek- en dansgeschiedenis: Prélude à l’après-midi d’un faune van Claude Debussy, in de oorspronkelijke, legendarische choreografie van Vaslav Nijinski. In Cherkaoui’s zinnelijke versie laat hij de faun zijn vrouwelijke tegenpool ontmoeten in een complex spel van dierlijke aantrekkingskracht. Nitin Sawhney zorgt voor een fascinerende hedendaagse vertaling in de muziek.

In haar veelgeprezen Ten Duets on a Theme of Rescue benadert de Canadese choreografe Crystal Pite het thema van de redding tussen twee personen op erg persoonlijke wijze. Pites werk wordt gekenmerkt door een vindingrijke theatraliteit en een scherpzinnige bewegingstaal. In tien intieme duetten toont ze ons een close-up van de interactie tussen twee mensen, daarbij nooit de humor en zelfrelativering schuwend.

Meer weten over Khan / Cherkaoui / Pite?

Deze voorstelling is geannuleerd uit voorzorg voor het Corona-virus. Meer info: operaballet.be/corona

Ontdek het team

In de pers

Dance Europe over Akram Khans ‘Kaash’

“It's an exciting work, full of swirling spins and swan-necked arms inspired by Khan's beloved Kathak.”

Cutting Edge over Akram Khans ‘Kaash’

“De groep danst als in een trance, terwijl enkelingen hun eigen variaties op de bewegingen uitproberen en zich in krampachtige posities wringen. Ze brengen zo een meeslepende performance tot stand die alle normen en verwachtingen overstijgt.”

Knack Focus over Sidi Larbi Cherkaoui's ‘Faun’

“Pakkend schoon.”

Knack Focus over Crystal Pites ‘Ten Duets on a Theme of Rescue’

“Het voelt aan als een ondergronds feestje waarin vijf balletdansers hun spitzen achter de toog zwierden om even helemaal loos te gaan op stevige beats. En of dat vuurwerk oplevert!”

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.