Met Macbeth (1847) schreef de jonge Giuseppe Verdi zijn eerste Shakespeare-opera. Het werd een duister en demonisch werk, dat de bakens van het belcanto onherroepelijk verzette. Wie vorig seizoen de enscenering van Michael Thalheimer in Antwerpen miste, krijgt nu in Gent een nieuwe kans.

Shakespeares Macbeth is de kroniek van een ondergang, ontketend door drie heksen. Zij doen een ontwrichtende voorspelling aan generaal Macbeth en zijn kompaan Banquo: terwijl die eerste ooit koning zal worden, zal de tweede koningen voortbrengen. Macbeth besluit het lot een handje te helpen, aangevuurd door zijn manipulatieve echtgenote en partner-in-crime. Algauw ontdekken de twee dat ambitie een onverzadigbaar roofdier is. Naarmate ze de moorden aan elkaar rijgen, zinken ze steeds dieper weg in een moeras van macht, schuld en waanzin.

Deze tragedie is een van de grootste creaties van de mens,” schreef Verdi aan zijn librettist Francesco Maria Piave. “Als wij er niets groots mee kunnen doen, laten we er dan op zijn minst iets bijzonders van maken.”

Het duo hield woord. Hier geen obligate liefdesintrige tussen een sopraan en een tenor, maar een inktzwarte ménage à trois met drie protagonisten: Macbeth (bariton), Lady Macbeth (mezzo) en het weergaloze heksenkoor dat dé motor van dit muziekdrama is.

Bijna twintig jaar na de creatie herwerkte Verdi zijn Macbeth voor het Parijse Théâtre Lyrique. Deze remake is zo mogelijk nóg vernieuwender dan het origineel. Vrolijk wordt een mens niet van dit iconische verhaal. Maar op het operatoneel zaten drama en muziek elkaar zelden dichter op de huid.

Meer weten over Macbeth?

Meer Verdi dit seizoen?

Duur: 3 uur, incl. pauze   Italiaans met Nederlandse en Engelse boventiteling  

Ontdek het team

Gerelateerde activiteiten

Focus: Viva Verdi!

Met Don Carlos, Macbeth en de Messa da Requiem staat de start van het seizoen 2019- 2020 bij Opera Ballet Vlaanderen helemaal in het teken van Giuseppe Verdi. Opera Gent en vzw Amarant trakteren u op een verkwikkend Verdi-bad waarin de Italiaanse operagigant op verrassende wijze wordt bekeken en herbelicht.

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.