Rusalka is een van de meest intrigerende werken van het fin de siècle. Inspiratie vond Antonín Dvořák bij het sprookje van De kleine zeemeermin, een schakel in de eeuwenoude literaire traditie over mysterieuze waterwezens die hunkeren naar een menselijke ziel. De Tsjechische componist creëerde een universele allegorie waarin het verlangen naar een authentiek bestaan centraal staat.

De waternimf Rusalka verruilt haar natuurlijke bestaan voor een leven op aarde. De prijs die ze hiervoor betaalt is hoog: ze verliest haar stem. Nadat ze verstoten wordt door haar geliefde prins én omdat ze onmogelijk terug kan keren naar haar vroegere leven, wacht haar een tragisch lot.

Dvořáks lyrische partituur is doordrongen van een laat-romantische heroïek, met wagneriaanse invloeden. Toch ontwikkelde de componist een heel eigen signatuur door het gebruik van Tsjechische volksmelodieën. Hij geeft zowel de natuurlijke wereld als de mensenwereld muzikaal gestalte met verschillende dansritmes. Dit inspireerde de Noorse regisseur en choreograaf Alan Lucien Øyen om dans een centrale plaats te geven in zijn regie.

Øyens werk staat garant voor fascinerend danstheater, zoals onlangs bleek uit het bejubelde Bon Voyage, Bob, dat hij realiseerde voor het legendarische Tanztheater Wuppertal. Zijn melancholische en poëtische beelden gaan steeds hand in hand met een confronterend realiteitsbesef. In deze opera evoceert hij een abstract en visueel overweldigend universum waarin het existentiële en tragische verhaal van Rusalka zijn tegenpool vindt in mededogen en verzoening.

Meer weten over Rusalka?


Oudejaarsavond

Tradities, die moet je koesteren. Voor de elfde keer op rij zorgen wij voor een overgetelijke oudejaarsavond. Na afloop van de voorstelling Rusalka op 31 december bieden wij u een driegangenmenu aan op wandelafstand van de opera, om 2020 op gepaste wijze in te zetten. Prijs: €90 p.p.

Het menu bestellen kan tijdens het online bestelproces van uw tickets voor Rusalka, via 070 22 02 02 of via deze link.

Duur: 3 uur 20 min, incl. pauze   Tsjechisch met Nederlandse en Engelse boventiteling  

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.