“Het is onmogelijk voor de mens om slechts één gevoel te hebben. Men heeft duizenden emoties tegelijkertijd.” Symphony of Expectation volgt Schönbergs gedachtegang en plaatst een feministisch pamflet van Marie Pappenheim naast twee iconische werken uit de 20ste eeuw: Sinfonia van Berio en Erwartung van Schönberg, dat hij componeerde op basis van Pappenheims gedicht. Van Pappenheims tekst tot een meerlagige symfonie en een monodrama: "die ene seconde van maximale spirituele opwinding" van het vrouwelijke hoofdpersonage wordt uitgerokken tot een intense theatrale ervaring.

Een tour de force voor het orkest, onder leiding van muziekdirecteur Alejo Pérez, met een immersieve enscenering door Krystian Lada, die de allereerste Mortier Next Generation Award in de wacht sleepte voor zijn werk in het muziektheater.

“Alle muziek uit het begin van de 20ste eeuw, waaronder Mahler en Schönberg, heeft de neiging een documentaire te worden van de universele, diepe en tragische transformatie die de wereld op dat moment doormaakte”, aldus Luciano Berio. Hij componeerde zijn Sinfonia voor orkest en vocaal ensemble in het turbulente jaar 1968 als “een documentaire, getrouw aan het explosieve tijdsbeeld”. Berio bouwde zijn compositie rond tekstfragmenten van Samuel Beckett, Claude Lévi-Strauss en Martin Luther King en voegde daar muzikale motieven uit werken van Mahler, Stravinsky, Schönberg en anderen aan toe. Een intertekstueel spel van onthulling en verhulling.

Deze explosie van verschillende stemmen wordt verdicht tot één stem in Schönbergs monodrama Erwartung. Het is Schönbergs meest verregaande poging muziek te componeren die de constant veranderende en irrationele stroom van een onbewuste sensatie evoceert.

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.