Ariadne auf Naxos is misschien wel de inventiefste opera van componist Richard Strauss en librettist Hugo von Hofmannsthal, het succesduo achter Der Rosenkavalier en Elektra. Het is een kluwen van genres en verwikkelingen, een stuk-in-een-stuk, een strijd om de aandacht van het publiek tussen de ‘hoge’ en de ‘lage’ kunsten. Opera Ballet Vlaanderen brengt deze illustere, laat-romantische parel in een concertante uitvoering.

In het stadspaleis van de rijkste parvenu van Wenen zit de hofmeester met een penibele situatie. Voor het post-culinaire vermaak van zijn meesters gasten zijn maar liefst twee operagezelschappen geëngageerd. De eerste is een kluchtige troep die aansluit bij de opera buffa-traditie, aangevoerd door de pittige Zerbinetta. De tweede is een eerder verheven compagnie – compleet met primadonna, tenor, componist... – dat van zin is een serieuze opera over de mythe van Ariadne te brengen. Het diner loopt uit, zo gaan die dingen, en het vuurwerk later op de avond kan beslist niet wachten. Daarom verkondigt de hofmeester dat de twee groepen tegelijkertijd zullen moeten spelen. En dat is nog maar het begin.


Met dit vernuftige plot voorzagen Strauss en Von Hofmannsthal Ariadne auf Naxos van alle mogelijke theatrale en muzikale succeselementen. Tussen de ontwikkelingen door weefde Strauss muzikale juweeltjes waar al menig sopraan onsterfelijk mee is geworden. Denk aan Zerbinetta’s virtuoze ‘Großmächtige Prinzessin’ of aan Ariadnes ontroerende ‘Ein Schönes war’.

Voorstelling gemist? Koop hier alsnog je ticket (tot 28 februari te bekijken)

Het programmaboekje vind je hier

Beluister hier de audio-inleiding op zakformaat

Wil je meer weten over Ariadne auf Naxos?

Duits gezongen met Nederlandse en Engelse boventitels (indien live)   Dit is een online voorstelling. Ticketkopers ontvangen een half uur voor de voorstelling een mailtje met de link waar je de voorstelling kan bekijken. De voorstelling is via de link tot 2 weken na de première te bekijken.

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.