‘Wat een prachtige melodieën zijn erin te vinden. Ze raken het hart.’ Zo meldde Antonín Dvořák over de derde symfonie van Johannes Brahms. In dit concert krijgt Brahms’ monumentale symfonie het gezelschap van de sublieme Rückert-Lieder van Gustav Mahler en de overrompelende laat-romantiek van Arnold Schönbergs Verklärte Nacht. 

Brahms’ derde symfonie wordt vaak beschouwd als de ‘Eroica’ van de componist, naar analogie met Beethovens beroemde derde symfonie. Toch houden heroïek, idylle en intimiteit elkaar in evenwicht in dit meeslepende werk dat een schat aan lyrische melodieën bevat. Ook Mahler was op het toppunt van zijn kunnen in de verstilde Rückert-Lieder op poëzie van Friedrich Rückert. ‘Ik heb afscheid genomen van de wereld/ Waar ik veel tijd verloren heb doen gaan’ zijn beroemde regels uit het lied Ich bin der Welt abhanden gekommen. Het is het credo van de kunstenaar die het aardse gewoel wil overstijgen en naar een hoger bestaan in de kunst streeft. 

 

In Verklärte Nacht voert Schönberg ons naar een nachtelijk woud waarin twee geliefden een emotionele en dramatisch geladen dialoog voeren. Een absoluut hoogtepunt van de romantische muziek dat niemand onberoerd laat.

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.