Mea Culpa werd oorspronkelijk gecreëerd voor het beroemde Les Ballets de Monte-Carlo en volledig herwerkt voor het gezelschap van Opera Ballet Vlaanderen. Doordrongen van beklijvende beelden, virtuoze dans en de meest ontroerende muziek is het ontegensprekelijk een van Sidi Larbi Cherkaoui’s meesterwerken.

De Belgisch-Marokkaanse choreograaf onderzoekt in Mea Culpa een gedeeld schuldgevoel dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en tot vandaag doorwerkt. Ongelijkheid, discriminatie, kolonisatie en slavernij worden bevraagd vanuit het perspectief van zowel dader als slachtoffer. De composities van Heinrich Schütz, een van de sleutelfiguren op de grens tussen renaissance en barok, zijn van dezelfde thema’s doordrongen en stellen de verzoening voorop.


Cherkaoui liet zich hierdoor inspireren en weeft door de eeuwenoude polyfone melodieën poëtische Afrikaanse ritmes en gezangen. Ook in de bewegingstaal bouwt Cherkaoui bruggen tussen esthetische werelden. In zijn kenmerkende vloeiende choreografische idioom combineert hij elementen uit de klassieke balletwereld met zowel westerse als niet-westerse dansstijlen. Hij creëerde zo een van zijn meest aangrijpende dansvoorstellingen, die zowel actueel als universeel begrijpbaar is en die geen toeschouwer onberoerd laat.

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.