De Mis in c (1782-83) vormt een hoogtepunt in het religieuze oeuvre van Wolfgang Amadeus Mozart. In dit live concert combineren we deze mis met Brahms' prachtige Schicsalslied.

Mozart schreef zijn Mis in c met zijn vrouw Constanze in het achterhoofd: als dank voor genezing na haar slepende ziekte, ter gelegenheid van hun huwelijk of ter ere van de geboorte van hun eerste kind – de aanleiding is niet precies bekend. Grootse koren in de trant van Händels oratoria, aria’s in Italiaanse stijl, indrukwekkende fuga’s in de lijn van Johann Sebastian Bach en de lichtere toets van de ‘galante stijl’ smelten samen tot een dramatisch en muzikaal uiterst gevarieerd geheel. Omdat de muziek de pure dienstbaarheid aan de ritus overstijgt, vindt ze op vanzelfsprekende wijze de weg naar de concertzaal.


Het Schicksalslied voor koor en orkest van Johannes Brahms wordt wel eens ‘het kleine Requiem’ van de componist genoemd: net zoals in zijn imposante Ein deutsches Requiem staat de onberekenbaarheid en vergankelijkheid van het aardse bestaan centraal. In de woorden van Friedrich Hölderlin, die met zijn Hyperions Schicksalslied de tekstbron vormt van dit indringende werk, luidt het dat we als 


de lijdende mensen 

 verdwijnen en vallen

 als blinden 

 van uur tot uur,

 als water dat neerstort 

  van klip tot klip, jaar na jaar

  in het ongewisse omlaag. 


Toch gaat er van Brahms’ Schicksalslied een grote troost uit en weet datzelfde menselijke bestaan zich omringd door “de glanzende lucht van de goden”. De muziek begint en eindigt in een sfeer van sereniteit. Dit concert wordt een ontroerend einde voor het vreemdste seizoen uit onze geschiedenis.

Duur: 1 uur 15 min, zonder pauze   We brengen dit concert voor een beperkt live publiek, rekening houdend met alle geldende veiligheidsvoorschriften.

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.