Maurice Ravel was gefascineerd door Spanje, getuige zijn Boléro en zijn vermakelijke eenakter L’Heure espagnole. Naar eigen zeggen wilde de componist de komische Italiaanse opera van weleer nieuw leven inblazen. Hij koos daarom voor het populaire toneelstuk van Franc-Nohain dat overloopt van komisch potentieel.

De ingrediënten? Begin met een plichtsgetrouwe klokkenmaker en zijn overspelige vrouw. Voeg daaraan toe een gespierde ezeldrijver en wat minnaars en sluit ze op in een klok. Geserveerd met de speelse composities van Ravel – de tikkende klokken komen zelfs terug in de muziek – en het geheel klopt. Een kolfje naar de hand van regisseur Tom Goossens, die eerder al bewees raad te weten met opera en komische liefdesintriges. Ravels wereldberoemde Boléro wordt op speelse wijze ingezet als een verrassende proloog waarin medewerkers van Opera Ballet Vlaanderen een glansrol krijgen.


Opera Ballet Vlaanderen brengt met L’Heure espagnole voor het eerst een opera op de planken met het Youth Orchestra Flanders. Dit nieuwe symfonisch jeugdorkest werd opgericht in een partner- schap met Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en het Symfonisch Orkest van Opera Ballet Vlaanderen. Onder de vleugels van ervaren orkestleden en dirigenten krijgen belofte volle, jonge musici de kans om te proeven van het professionele circuit in de grote cultuurhuizen. Behalve aan het symfonische repertoire zullen de aanstormende muzikanten zich wagen aan ballet en opera. Voor deze primeur zal het jonge toptalent Yi-Chen Lin het Youth Orchestra Flanders gidsen door Ravels virtuoze orkestpartituren.

Boléro / L'heure espagnole

Beeld: Tim Coppens

Duur: 55’ zonder pauze  

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.