‘Een meesterwerk van het 21e-eeuwse ballet!’ Met deze woorden onthaalde de Britse pers in 2016 Akram Khans meeslepende bewerking van het 19e-eeuwse ballet Giselle. Na een eerste succesvolle reeks in 2018 herneemt Opera Ballet Vlaanderen deze hedendaagse klassieker.

 Het boerenmeisje Giselle en de dorpsjongen Albrecht zijn verliefd. Zij weet niet dat hij eigenlijk een hertog is, die vluchtte van zijn adelstand en zijn verloofde. Wanneer Giselle ontdekt dat Albrecht haar misleid heeft, wordt ze tot waanzin gedreven en sterft ze aan een gebroken hart. De Willi’s, wraakzuchtige schimmen van verlaten bruiden, verzamelen bij Giselles graf en verwelkomen haar in hun midden. Onder leiding van hun koningin Myrtha dwingen de Willi’s mannen tot een extatische dans met de dood als gevolg.  Giselles liefde voor Albrecht redt hem uiteindelijk van dit lot.


Dit romantische verhaal over liefde en verraad in een middeleeuws Duits dorp vertaalt de Brits-Bengaalse choreograaf Akram Khan naar een hedendaagse parabel over een gemeenschap van gastarbeiders en migranten wier toevlucht onbereikbaar wordt achter zowel letterlijke als metaforische muren. Khans virtuoze danstaal zoekt de verbindingen op tussen klassieke en hedendaagse bewegingen met invloeden uit de Indiase Kathak en creëert zo een geheel eigen choreografisch universum.


Giselle is een indrukwekkend ballet en een visueel spektakel met decor en kostuums van Oscarwinnaar Tim Yip. De originele partituur van Adolphe Adam werd herwerkt door componist Vincenzo Lamagna en zo vindt ook in de muziek een hedendaagse adaptatie plaats. Deze Giselle is tegelijkertijd een aangrijpend verhaal ingebed in een actuele realiteit én een tijdloos sprookje over de verlossende kracht van de liefde.

Beluister de audio-inleiding van Giselle:

Duur: 1u52’ incl. pauze  

Ontdek het team

Ruka Nakagawa
Nicha Rodboon
Juliet Burnett
Clàudia Gil Cabús

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.