In de opera Tristan und Isolde van de Duitse componist Richard Wagner is Isoldes slotnummer Mild und Leise (Liebestod) een iconische sterfscène. Waarin schuilt de legendarische status van dit beroemde einde? Wat verklaart de zweem van mystiek rond zijn opvoeringsgeschiedenis? En hoe komt het dat we bij het beluisteren ervan tot op de dag van vandaag nog altijd overmand worden door emoties? Op eigenzinnige wijze ontrafelt deze muziektheatervoorstelling het geheim achter de muziek.

Op zoek naar een diepgaande analyse over de manier waarop muziek kan inwerken op de geest en het lichaam van de toehoorder, kozen de Duitse kunstenaars Johannes Müller en Philine Rinnert Wagners beroemde Liebestod als casus. Ze namen talrijke interviews af met zowel zangers als met een reeks geluidswetenschappers, operaprofessionals en operaliefhebbers. In de archieven van de opera’s van Gent en Antwerpen zochten ze naar sporen van lang vergeten Vlaamse opvoeringen. En er werd een grootschalig akoestisch experiment uitgevoerd met een 80-tal Gentenaren, waarvan de resultaten ook een plek krijgen in deze intrigerende voorstelling.


In de vergulde Lullyzaal van de Gentse opera wordt het onderzoek op een fascinerende wijze tot leven gebracht, zonder de humor te schuwen. De zangers en performers Elisa Soster, Hauke Heumann en Shlomi Moto Wagner worden bijgestaan door een pianist en een strijkkwintet. Een bijzondere rol is weggelegd voor een van de grote Vlaamse operadiva’s uit de tweede helft van de 20e eeuw: Jacqueline Van Quaille. Neem tijdens deze voorstelling een duik in het ‘opera-archeologisch’ onderzoek van Rinnert en Müller en ontdek alle facetten van Wagners beroemde Liebestod.


Een project van Vonk, het meerstemmig platform voor artistiek experiment binnen Opera Ballet Vlaanderen.

Beelden: Annemie Augustijns

Liebestod

Beeld: Tim Coppens

Funded by the Doppelpass Fund of the German Federal Cultural Foundation / Gefördert im Fonds Doppelpass der Kulturstiftung des Bundes

Duur: ca. 75 minuten  

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.