Satyagraha
Philip Glass (°1937)
In Satyagraha toont Philip Glass aan hoe Gandhi’s ideeën de wereld kunnen veranderen. Regisseur en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui creëert samen met decorontwerper Henrik Ahr en kostuumontwerper Jan-Jan Van Essche een heel eigen universum waarin zowel de narratieve als de filosofische elementen verenigd worden binnen een meditatieve voorstelling. De dansers van Ballet Vlaanderen en Eastman belichamen de eeuwige beweging. Ook voor het Koor van Opera Vlaanderen is een glansrol weggelegd.
Satyagraha, “de kracht van de waarheid”, is de leer van Mahatma Gandhi (1869-1948), die een geweldloze civiele weerstand tegen onrecht vooropstelt. In navolging van zijn opera Einstein on the Beach (1978) ontwikkelde de Amerikaanse componist Philip Glass met Satyagraha (1980) verder het idee van een opera die zich ontwikkelt aan de hand van een reeks associatieve beelden. Glass beschrijft zo’n theaterervaring als het doorbladeren van een foto-album.
Na Akhnaten in het seizoen 2014-2015, met de fascinerende kostuums van Walter Van Beirendonck, brengt Opera Vlaanderen een tweede meesterwerk van Philip Glass op de bühne. In navolging van Pelléas et Mélisande in het seizoen 2017-2018 wordt opnieuw Sidi Larbi Cherkaoui als regisseur en choreograaf uitgenodigd. Zijn vloeiende bewegingstaal belichaamt in deze opera de eeuwige strijd tegen onrecht. Muzikaal wordt Glass’ fenomenale minimal score tot leven gewekt door dirigent Koen Kessels. Satyagraha is een coproductie met Theater Basel en Komische Oper Berlin en kreeg de speciale steun van Opera Ballet Vrienden.
Coproductie met Theater Basel en Komische Oper Berlin
3 uur 30 min., incl. twee pauzes
Gratis inleiding 45 min. voor aanvang van elke voorstelling. Op 29 november voorziet Opera Ballet Vlaanderen een audio-descriptie van deze voorstelling voor blinden en slechtzienden, maar ook voor alle andere geïnteresseerden. Wil je intekenen op deze audio-descriptie? Geef ons dan even een seintje op +32 (0)70 22 02 02.
Sanskriet met Nederlandse boventiteling