Hoe verloopt een voorstellingsavond?
vr 8 sep 2023
Een avond bij Opera Ballet Vlaanderen is altijd onvergetelijk. Je beleeft er een mooie voorstelling in een unieke setting. Maar hoe verloopt zo’n voorstellingsavond eigenlijk? Als leidraad nemen we je mee op een voorstelling van Le nozze di Figaro, de opera van Mozart.
Bekijk steeds goed op voorhand het effectieve aanvangsuur van de voorstelling op je ticket!
18:15 uur
De deuren van het operagebouw gaan open, de eerste bezoekers komen binnen. Aan de ticketbalie kan je terecht met al je vragen over je ticket en kan je de laatste kaartjes kopen. In de inkomhal is het programmaboek te verkrijgen. Vanwege de brandveiligheid en het comfort van onze bezoekers vragen we om jassen, paraplu’s, rugzakken… in de gratis vestiaire te laten. Het zaalpersoneel zorgt ervoor dat je spullen veilig zijn en dat je ze na afloop van de voorstelling snel terugkrijgt.
Welke outfit trek je aan voor een voorstelling? Er is geen dresscode. De tijd dat je in ruisende baljurk of smoking naar de opera ging, is al even voorbij. Feestelijk, fashionable of gewoon: wat je ook aantrekt, wij vinden dat je er stralend uitziet!
18:30 uur
Een uur voor aanvang van de voorstelling kan je vrijblijvend de gratis inleiding volgen. In vogelvlucht neemt de inleider je op sleeptouw door de muziek, het verhaal en het regieconcept of de choreografie. De ideale last-minute voorbereiding!
19:00 uur
De inleiding loopt op zijn einde. Binnen een half uurtje start de voorstelling. Genoeg tijd om nog eens door het programmaboekje te bladeren of een drankje te bestellen in onze foyers.
19:20 uur
In de rondgangen weerklinkt de gong: de ouverture van de opera Orfeo van Monteverdi. Tijd om de zaal in te gaan. Drink eerst je drankje leeg, want anders dan in de bioscoop is het in onze historische zalen niet toegelaten om te eten of te drinken tijdens de voorstelling. Geen idee op welk balkon of in welke loge je zit? De zaalmedewerkers staan altijd voor je klaar om je te helpen en de weg te wijzen in onze prachtige gebouwen.
De gong:
19:30 uur
Het orkest begint met stemmen. Er weerklinkt nog een laatste oproep in de zaal die je vraagt om je gsm uit te schakelen en geen beeld- of videomateriaal van de voorstelling te maken. De lichten in de zaal dimmen en de dirigent betreedt onder het applaus van het publiek de orkestbak. De eerste noten worden ingezet. Eens de voorstelling begonnen is, houden we de deuren van de zaal dicht. Ben je te laat of verlaat je de zaal? Meestal is er een laatkomersmoment voorzien waarop je alsnog de zaal kan betreden. Het zaalpersoneel wijst je hierin de weg.
Om te kunnen begrijpen wat er gezongen en gezegd wordt, kan je boven en rond het podium de Nederlandse en Engelse vertaling meevolgen. Heb je een aria gehoord die je volledig van je sokken blies? Hou je zeker niet in om je appreciatie te uiten met een applaus wanneer de muziek stopt. Als de muziek blijft doorgaan, bewaar je je applaus best tot aan het einde van het eerste deel.
20:45 uur
Het eerste deel zit erop, dat vraagt om applaus! De lichten van de zaal gaan aan: tijd voor een half uurtje pauze. Het ideale moment voor een toiletbezoek of voor een drankje en een versnapering in onze foyers. Wanneer de gong in de rondgangen weerklinkt, loopt de pauze op zijn einde. Tijd om terug te keren naar je stoel in de zaal.
21:15 uur
Het orkest stemt opnieuw, de lichten doven en de dirigent betreedt de orkestbak. Het applaus wordt ingezet voor het tweede deel.
22:30 uur
De laatste noot is gespeeld en het doek valt. De voorstelling is voorbij. De cast en de dirigent komen groeten onder luid applaus. Wanneer een solist komt groeten die een grote indruk naliet, hoef je je zeker niet in te houden om extra luid te applaudisseren en te juichen. Ons publiek deelt graag zijn enthousiasme met de artiesten!
Na de voorstelling kan je terecht in de foyers voor een laatste drankje. De bewaakte vestiaire blijft open tot het gebouw sluit, dus je hoeft je niet te haasten om je spullen op te halen.